2
استادیار گروه طراحی شهری دانشگاه تربیت مدرس تهران
چکیده
شهرها، فضاهای شهری و آثار برجسته ای در طول تاریخ پرفراز و نشیب ایران و دورههای تاریخی مختلف شکل گرفتهاند که برخی از آنها تا کنون حفظ شدهاند. بسیاری از این شهرهای تاریخی بیان کنندهی گنجینهای از اصول و قواعد طراحی شهری میباشند. طراحی در توسعه های جدید شهری باید با توجه به اصول شکل گیری شهرهای تاریخی و فضاهای شهر ایرانی باشد. هم چنین فهم درست تجربیات گذشته و اندیشههای جهانی در هویت بخشی به فضاهای شهری جدید موثر است. خراسان دورههای متعددی از نمود شهرسازی و معماری داشته و در آن شهرهای مهمی شکل گرفتهاست. شهرهایی با آموزههای بسیاری در طراحی شهری آنها که از گذشته به ارث رسیده اند. بنابراین در توسعههای جدید شهری و طراحی فضاهای شهری جدید در خراسان میتوان با بهره گیری از اصول طراحی شهری استخراج شده از فضاهای کهن و تاریخی به آن ها هویت خاص بخشید. پژوهش حاضر با هدف استخراج اصول طراحی از مطالعه فضاهای شهری در شهرهای کهن و تاریخی خراسان و بازآموزی از آنها در طراحیهای جدید صورت گرفتهاست. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی به بیان تعاریف و ادبیات موضوع در زمینه فضاهای شهری، اصول طراحی بر اساس دیدگاه صاحب نظران پرداخته است. سپس با روش تاریخی-اسنادی، برخی از مهمترین شهرهای کهن خراسان رضوی (مشهد، نیشابور و سبزوار) و فضاهای شهری آنها تحلیل شده است، تا قواعد طراحی شهری هریک استخراج شوند. نتیجه حاصل به صورت گونهبندی فضاهای شهری، اصول عملکردی و ماهیت فرمی مستخرج از تحلیل فضاهای شهری میباشد.
جلالی, آزاده, پورجعفر, محمدرضا, رنجبر, احسان. (1394). بازآموزی از طراحی فضاهای شهری کهن خراسان در طراحی فضاهای شهری جدید. پژوهشنامه خراسان بزرگ, 5(19), 28-11.
MLA
آزاده جلالی; محمدرضا پورجعفر; احسان رنجبر. "بازآموزی از طراحی فضاهای شهری کهن خراسان در طراحی فضاهای شهری جدید". پژوهشنامه خراسان بزرگ, 5, 19, 1394, 28-11.
HARVARD
جلالی, آزاده, پورجعفر, محمدرضا, رنجبر, احسان. (1394). 'بازآموزی از طراحی فضاهای شهری کهن خراسان در طراحی فضاهای شهری جدید', پژوهشنامه خراسان بزرگ, 5(19), pp. 28-11.
VANCOUVER
جلالی, آزاده, پورجعفر, محمدرضا, رنجبر, احسان. بازآموزی از طراحی فضاهای شهری کهن خراسان در طراحی فضاهای شهری جدید. پژوهشنامه خراسان بزرگ, 1394; 5(19): 28-11.